Sveriges mest köpta bil kommer från Gävle

 

Sveriges mest köpta bil... Kanske Saab? Eller naturligtvis Volvo – med den tillverkas väl inte i Gävle? Nej, Sveriges mest köpta bil är naturligtvis vare sig Saab eller Volvo – det är de utsökta miniatyrbilarna i skumgummi som man köper i godisbutiken. Fram till år 2014 så tillverkade man Ahlgrens Bilar i just Gävle och det var något som man gjort sedan 1953. Att det blev just bilar är faktiskt att anse som ett initialt, litet misslyckande.

Själva tanken var nämligen att framställa marshmallows enligt amerikansk förlaga; men trots ett idogt experimenterade så var allt som producerades de små gröna, rosa och vita skumgummikluttar vi ser idag.

Den enes skumgummiklutt är den andres sportbil dock. ”Det ser ju ut som en Bugatti ”, ropade en arbetare vid fabriken efter ännu ett misslyckat försök att göra de större marshmallows som fanns i USA och visst kunde ledningen se vissa likheter. Smaken var tillfredsställande, formen kunde liknas vid en fransk sportbil i miniatyr och samtliga försök att ta fram en större storlek misslyckades – Sveriges mest sålda bil var därmed född. Något som vi alla ska vara tacksamma för då bilarna i fråga verkligen kommit att bli ett stående inslag i våra påsar med lördagsgodis.

Att man inte längre tillverkar bilarna i Gävle – eller i Sverige överhuvudtaget – är dock ingenting att hurra över och detsamma gäller den andra storsäljaren inom konfektyr som har ursprung i staden.

Läkerol – starkt förknippat med Gävle

Den lilla halstabletten som fått folk världen över att prata och som – framförallt – fått oss att sluta hosta har alltid varit starkt förknippad med staden Gävle. Det var här allting började och det var här som den först lanserades 1909 och sedan började produceras i egen regi 1916. Idag sker tillverkningen av Läkerol i Slovakien och närmare bestämt i staden Levice.

På varje tablett så står ett ”A” och detta är något som många haft funderingar kring vilken betydelse denna bokstav haft. Svaret är att Adolf Ahlgren – grundaren – ville ge en kvalitetsstämpel och att då hans två första bokstäver i för- och efternamn var lämpliga att använda.

Läkerol Arena, det hette för övrigt hockeylaget Brynäs hemmaarena mellan åren 2006-2014 – men numera så har man åter tagit det klassiska namnet Gavlerinken.